perjantai 5. syyskuuta 2014

Miten valmistautua ensimmäiselle reissulle


Sain kommenttiboksiin hauskan postausidean ensimmäiseen ulkomaanmatkaan valmistautumisesta, joten innostuin heti sellaista kirjoittamaan.

Ihan ensimmäisenä kannattaa tietenkin tarkistaa että passi on voimassa ja mukana. Joihinkin Euroopan maihin voi myös matkustaa poliisin myöntämällä henkilökortilla, mutta niistä en ole oikein varma kun itsellä on aina ollut passi.
Joihinkin - lähinnä kaukomaihin - tarvitsee myös viisumia / lupa-asiakirjoja joten tälläiset kannattaa aina selvittää etukäteen tai voi jäädä reissu lyhyeen.


Käsimatkatavarat, eli lentokoneen matkustamoon mukaan tulevat. 

- Useilla lentoyhtiöillä tuo käsimatkatavaran koko on aika suurehko ja pienin matkalaukkukoko käy hyvin jos on enemmän tavaraa. Ryanair taitaa olla ainoita millä on pikkuisen pienemmät nuo standardimitat käsimatkatavaroiden suhteen. Kaikilla tähänastisilla reissuilla minulla on ollut vain reppu/laukku mutta nyt tulevalle Barcelonan viikonloppureissulle ostin Ryanairin käsimatkatavaroihin sopivan pienen matkalaukun. Isompi laukku on kätevä sillon kun ei ota erikseen ruumaan menevää matkalaukkua, Ryanairilla kun sekin maksaa erikseen.

HUOM! Laita puhelin lentotilaan jo ennen koneeseen menoa ja sitten vasta sammuta nousun ajaksi. Lennolla saa käyttää puhelinta, kunhan se on lentotilassa kokoajan ja sammutettuna nousun ja laskun ajaksi. Joillakin lentoyhtiöillä on ilmaisia Wifi-verkkoja joten voi vaikka surffailla lennon aikana netissä, mikä on minusta jotenkin todella kuumottavaa vaikka itsekin olen joskus niin tehnyt. HUOM!

HUOM! Älkää käyttäkö omaa nettiyhteyttä ulkomailla, ellei teillä ole sellaista liittymää mikä kattaa myös ulkomailla datankäytön - vaan datat pois mielellään jo Suomessa. Ilmaisia Wifi-verkkoja löytyy usein hotelleilta, ravintoloista ja kahviloista joissa nettiä voi käyttää. On meinaan hieman kallista jos vahingossakin datat päälle laittaa. HUOM!


Sitten pieniä omakohtaisia vinkkejä mitä kannattaa ottaa koneeseen mukaan. 

Kaikki nesteet on oltava pakattuina pieniin alle 100 ml puteleihin ja kaikki on mahduttava yhteen litran läpinäkyvään minigrip-pussiin. Pussi kannattaa jättää päällimmäisiksi käsimatkatavaroihin, sillä turvatarkastuksessa virkailija kysyy onko mukana nesteitä ja silloin minigrip pussi pitää näyttää virkailijalle.

- kansio tärkeille asiakirjoille
Okei, ehkä niiden ei ole ihan pakko olla kansiossa, mutta se on se mihin me ollaan totuttu ja hyväksi havaittu varsinkin noilla omatoimimatkoilla. Eli meillä on perus kansio, mihin pakataan passit, lentoliput, hotellin varausvahvistus ja osoite, bussiaikatauluja yms. Minä tykkään vielä tehdä aina kohdemaasta jonkinlaisen tiivistelmän nähtävyyksistä ja miten niihin pääsee / hinta jos vaikka haluaa mennä käymään. Nykyäänhän tämä ei niin välttämätöntä ole kun ilmaisia Wifi-yhteyksiä ja älypuhelimia on kaikilla, mutta olen vain tykästynyt tähän vanhaan tapaan. 
- Rahapussi
Kannattaa ottaa turhat kortit pois pussista jo ennen reissua, jos vaikka sattuu näpistyksen kohteeksi niin ei mene kaikki kortit uusiksi. Pankkikortti, jonkin verran käteistä ja mielellään vielä toinen henkilöllisyystodistus passin lisäksi (esim ajokortti) mukaan.
- Korvatulpat
Joillakin lentokoneen ilmanpaine-erot pistävät korvia vihlomaan ikävästi, itse kuulun ikävä kyllä tähän kastiin. Nousussa yleensä ei ole mitään ongelmaa, mutta laskeutuessa välillä vihloo todella kovasti. Olen kokeillut apteekissa myytäviä lentokonekorvatulppia, millä on hintaa noin kympin, mutta en tykännyt niistä yhtään. Joten perus korvatulpat ajaa hyvin saman asian. Itse pidän näitä ainoastaan nousun ja laskun ajan korvissa.
- Purkka
Sitä on myös hyvä jauhaa nousun ja laskun ajan, tasoittaa painetta korvissa. Myös haukottelu avaa hyvin korvia, haukotutti sitten tai ei.
- Villapaita / pitkähihainen
Lentokoneessa on usein todella kova ilmastointi ja siksi usein myös kylmä. Itse ainakin olen joka lennolla palellut sen verran, että olen ollut kiitollinen villapaidasta minkä käsimatkatavaroiden sekaan olen tunkenut.
 - Käsirasva / huulirasva
Ilmastoinnin kuiva ilma pistää ainakin minulla kädet ja huulet kuivimaan. Olen todennut myös pienen rasvatuubin ja huulirasvan todella hyödyllisiksi. (Laitan aina varmuuden vuoksi nämäkin samaan minigrip pussiin muiden nesteiden kanssa)
- Tyhjä juomapullo / naposteltavaa
Kalliimmilla lentoyhtiöillä saa usein juotavaa ja jopa syötävää ilmaiseksi, mutta se riippuu lentoyhtiöstä. Kaiken varalta kannattaa ottaa tyhjä juomapullo laukkuun ja turvatarkastuksien jälkeen täyttää se Boarding-alueen vessassa lentoa varten. Myös jotakin pientä naposteltavaa kuten suolapähkinöitä, hedelmiä, karkkia jne. on kiva olla matkaeväänä ja niitä saa myös koneeseen ottaa.
- Kamera
Ei varmaan tarvitse minun kohdallani paljon selitellä miksi pidän rakasta kameraani aina mukana käsimatkatavaroissa enkä ruumassa. Ensinnäkin a) olen varma että kamera ei tulisi jostakin syystä perille b) ainakaan ehjänä c) lenkoneessakin on mukava ottaa muutamia kuvia.
- Täytettävä niskatyyny
Hehkutin tätä jonkun reissun jälkeen maasta taivaaseen kun oltiin ihan kokeilumielessä ostettu jostakin halvalla. Ihan mahtava ihana matkakumppani eikä maksa paljoa. Minulla on välillä vaikeuksia nukkua lentokoneessa/bussissa/junassa niin tämä auttaa siihen todella paljon kun saa niskalle kunnon tuen.
- Musiikkia
Joko mp3-soittimesta, jos kellään nyt enää sellaisia edes nykypäivänä on tai sitten puhelimesta vain kuulokkeilla musaa pyörimään.
- Just in case
yhdet vaihtovaatteet 
Skeptisenä ihmisenä pakkaan aina yhdet vaihtovaatteet varmuuden vuoksi käsimatkatavaroihin, JOS vaikka se ruumaan mennyt matkalaukku ei tulekaan samaan aikaan perille omistajiensa kanssa. Meillä ei ole ikinä siis näin käynyt - KOP KOP - mutta aina kannattaa siihenkin varautua.


Pakkaan usein muutamia tarvittavia meikkejä mukaan käsimatkatavaroihin jos vaikka se ruumassa oleva laukku ei tulekaan perille. Meikit laitan aina nesteisiin, eli minigrip pussiin nekin. Ihan varma en ole että kuuluvatko esimerkiksi ripsari tai meikkivoide sinne mutta mielummin pelaa varmanpäälle kuin joutuu ongelmiin virkailijan kanssa.

- Kirja / luettavaa
Ei ehkä kovin tärkeä mutta varsinkin pitkillä lennoilla on kiva olla hyvä kirja mukana mihin uppoutua. Onhan sitä sitten kiva jatkaa vaikka rantatuolissa makoillessa.

Ruumaan meneviin en tähän nyt sen enempää paneudu tai muuten tulee ikuisuuden pitkä tästä postauksesta. Jokainen varmaan osaa pakata kohdemaasta riippuen minkä tyyppiistä sitten kaipaakaan. Itse pakkaan ainakin aina liikaa vaatetta mukaan, sillä usein tulee löydettuä reissusta jotakin kivaa mitä tulee sitten pidettyä melkein koko reissun ajan. Lisäksi kaiken käyttötavaran (shampoot, hiuslakat, harjat yms.) voi aina ostaa paikanpäältä jos vaikka unohtuu tai ei jaksa vain pakata mukaan. Ei se niin vakavaa ole, kunhan on passi ja rahat mukana :)

HUOM! Kannattaa tehdä itselleen hyvissä ajoin lista kaikesta pakattavasta ja ruksata aina kyseinen tavara kun se laukkuun menee. Pysyy itse paljon rauhallisempana kun lähtöjännityksessä alkaa penkomaan jo pari kertaa pakattua suurta matkalaukkua sen varalta että jotakin on jäänyt. HUOM!


Pikku vinkkejä

Varovaisuus

Aina uuteen kohteeseen saapuessa on automaattisesti vähän varovaisempi kun sieltä lähtiessä. Tiettyillä nikseillä voi saada lompakon ja muut arvotavarat pidettyä itsellään.
Suosittelen naisille pitkällä, pään yli riittävällä hihnalla varustettua vetoketjullista käsilaukkua. Jos laukun sisällä on vielä toinen pienempi tasku vetoketjulla, kannattaa sinne tietenkin laittaa vaikka lompakko. Laukkua kannattaa koko ajan pitää pään yli ja mielellään vetoketjua kiinni ja kättä vielä siinä avautumis kohdalla. Minulla on usein vetoketjussa kiinni sellainen avaimenperän metallilenksu mistä välillä pujotan peukun ja pidän kättä hihnan ympärillä kevyesti nyrkissä. Näin etevämpikään taskuvaras ei pysty pääsemään laukkuun käsiksi huomaamatta, vaikka taitavia ovatkin.
Miesten ei tietenkään kannata pitää lompakkoa takataskussa, vaan mielellään mahdollisimman syvät taskut edessä ja vetoketjulla/nepparilla kiinni. 

Huijarit

Varokaa kaikkia pirun kauppiaita, kauppasivat ne sitten matkamuistoja, ruusuja, pirun käsikoruja tai ihan mitä vain. Heti varovaisuutta peliin, nimittäin siinä voi tapahtua ainakin kaksi asiaa... joko kauppaaja tunkee esimerkiksi rihkamakellon nopeasti käteesi ja yrittää pakottaa sinut maksamaan sen koska olet koskenut siihen. Nämä osaavat välillä olla todella raivostuttavia ja niitä liikkuu aina turistinähtävyyksien liepeillä.
Toinen vaihtoehto on tälläinen huijaustaktiikka että huijari saa huomiosi ja kaveri tulee ja pöllii lompakkosi.

Ollaan todella onnekkaita oltu kun ei olla joudutta tälläisten uhriksi kuin kerran reissuillamme. Tämä tapahtui Pariisin matkalla kun käppäilimme jossakin, ei edes missään nähtävyyden lähellä ja suurehko tummaihoinen mies tuli meiden luo kysyäkseen jotakin. Oltiin tottakai heti epäluuloisia mutta jotenkin mies oli niin rennon oloinen että ei tajuttu varoa ja hän sai laitettua narusta tehdyn lenkin sormeeni ja alkoi punoa todella taidokkaasti käsikorua. No siinä sitten tiedettiin heti että jaahas, tämä oli tässä, kuinkahan paljon hän meidät pakottaa kahdesta käsikorusta maksamaan. Onneksi ei ollut oikeasti paha ja jouduttiin vain kymppi niistä maksamaan, sillä olen kuullut tarinoita joissa summa on ollut todella kova eikä siitä pysty oikein lähtemään. Sen verran korston oloinen sekin mies kuitenkin oli, että ei varmaan oltaisi uskallettu vain lähteä juoksemaan.


Valmismatka

Valmismatkaajalla on mukavasti oppaat lähettyvillä ja yleensä kyyti lentokentältä hotellille valmiina. Kannattaa seurata muita, jos ei ole varma mihin mennä. Ainakin matkalaukkuhihnalle poistuvat lähes kaikki ensimmäisenä koneesta päästyään. Kun laukku on mukana, on aika metsästää oman matkanjärjestäjän bussi. Yleensä oppaita pyörii jo siellä opastamassa asiakkaat oikeisiin busseihin.

Valmismatkaajan kannattaa vähän selvittää kohdemaasta kohteita missä haluaa käydä, eikä automaattisesti turvautua oppaiden järjestämiin, usein paljon kalliimpiin retkiin, mitkä tottakai ovat helppoja. Usein silti hotellista voidaan infota bussiaikatauluja yms. millä pääsee yhtälailla samoihinkin paikkoihin mihin oppaat järjestävät reissuja.
Meillä oli ainakin Kyproksen valmismatkalla sellainen palvelu, että oppaille pystyi laittamaan viestiä ja he vastasivat nopeasti kysymyksiin. Kerran kysyttiin esimerkiksi juuri bussiaikatauluja tietyltä pysäkiltä.

Joten vaikka valmismatkalla onkin liikkeellä, voi silti halutessaan itsekin vähän seikkailla ja tutustua kohteeseen omatoimisesti.

Omatoimimatka

Tässä onkin sitten hieman enemmän selvitettävää ennen reissua. Tai ainakin me tykätään tehdä hyvät taustaselvitykset, ettei tarvi sitten kohteessa pyöriä lentokentällä ihan pihalla minne pitäisi mennä. Itse koen ainakin, että juuri se matkalaukkujen kanssa reissaaminen on se kaikkein ikävin kohta ja olisi kiva päästä hotellille mahdollisimman nopeasti. Tuntuu että matkalaukku perässä rullatessa oikein hohtaa otsassa teksti "turisti".

Siksi me selvitetään aina miten lentokentältä pääsee edullisesti ja helposti hotellille (emme juuri takseja harrasta). Kohdelentokentän omilla sivuilla on usein vaihtoehtoja, helpoiten pääsee tietenkin joko junalla tai bussilla. Päätepysäkki on usein kaupungin päärautatieasema/linja-autoasema josta on helppo jatkaa metrolla tai muulla joukkoliikenteellä hotellille. Katsotaan siis yleensä aina hotelli vähän metropysäkkien mukaan, koska tykätään sillä kulkea (jos kohteessa siis on metro, tietenkin).

Sama juttu tässäkin, eli jonkin verran kannattaa suunnitella mitä haluaa nähdä, varsinkin jos se vaatii siirtymistä julkisilla. Paikallisliikenteen hintoja, reittejä ja käytäntöjä voi nykyisin helposti selvitellä netistä jo ennen matkaa. Helpottaa paljon kun tietää vaikka valmiiksi missä bussipysäkki on ja mihin aikaan busseja siitä lähtee. Ei tietenkään ole välttämätön, mutta helpottaa elämää.

 ***

Tässä nyt ei tullut muuta mieleen kuin hauskaa reissua ja uusia kokemuksia kohti vain! Pienet kommellukset kuuluvat matkantekoon ja niitä on hauska muistella jälkikäteen.

6 kommenttia:

  1. Kiva postaus ja hyvä aihe. Itse pidän sekä nesteet että tabletin käsimatkassa päälimmäisenä, kummatkin otetaan kuitenkin erikseen läpivalaisuun enkä halua olla jonon tukkeena. Jonka takia otan vyönkin jo valmiiksi laukkuun ja huivin/takin/jne extrapuserot käsivarrelle. Lennän tosin töidenkin takia aika paljon. Yksi suosikkini on ottaa myös mukaan villahuivi, jonka saan jaloille. Koneessa vetää kovin usein, ja se pitää lämpimänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo sama, tuon olisikin voinut mainita mutta kaikkea ei huomannut :) Varaudun kanssa aina pääsemään läpivalaisusta mahdollisimman nopeasti ja siksi myös usein vyö, laukku, takki ja välillä kengätkin suoraan vain erikseen läpivalaisuun.

      Poista
  2. Tosi kiva postaus, kiitos :) Olinki jo käyny ostamassa sellaisen niskatyynyn ku muistin että olit sitä suositellu aikasemmin. Sen voi sitten niin helposti ottaa juna/bussi/automatkoillekin. Tähän mennessä oon aina saanu kipeän niskan kun on nukahtanut istuvaan asentoon ja pää roikkuu ihmeellisesti :D

    Mietinki tämmösenä palelijana, että voinko ottaa lentokoneeseen jonku paksumman puseron mukaan, mutta poikakaveri varmaan nauraa vaan ehdotukselle ku ollaan kuitenkin lämpimään maahan menossa. Näytän sille tän postauksen sitte jos alkaa valittaan etten sais ottaa käsimatkatavaroihin sellasta :D Samoin puhuin noista yksistä vaihtovaatteista, ja se vaan sanoi että vie turhaa tilaa. Mutta jos se matkalaukku oikeasti myöhästyy, niin ei harmita niin paljoa jos on ees jotain mukana.

    Mites muuten lääkkeet (esim e-pillerit ja särkylääkkeet), ootko ottanu käsimatkatavaroihin? Jostain lentoyhtiön sivuilta katoin että pitäs olla käsimatkatavaroissa ja reseptilääkkeissä vielä reseptitki mukana. Mutta voiko se koskea tuommosia peruslääkkeitä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että tykkäsit ^^ Niskatyyny on ihan paras < 3 Hahahaa, joo näytät tän sitten sille että muutkin ottaa vaatekerraston ja lämpimän puseron mukaan lennolle! :D

      Lääkkeet olen pitänyt aina pienessä boxsissa, mitä siis pidän aina laukussa mukanani muutenkin eikä ole ikinä tarvinnut niitä erikseen näytellä. Minulla on yksi reseptilääkekin siellä, eikä ole kyllä koskaan kyselty. Tuskinpa siis tarvitsee mitään reseptejä kannella mukana, mistä he tietävät onko se reseptilääke vai ilman reseptiä?

      Toivottavasti tästä oli apua sinulle ja vielä oikein ihanaa reissua!

      Poista
  3. Kiinnostava postaus. Aivan tuli makakuumetta lisää. Tälläinen tietopaketti sopii myös minunkaltaisilleni vähän matkustaneille. Aina ennen matkaa on niin mukava lukea etukäteen kaikkea matkustamiseen liittyviä juttuja. Toivon että pääsemme ensivuoden alkupuoliskolla jonekkin päin maailmaa taas parin vuoden hiljaiselon jälkeen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kannattaa ehdottomasti! Olen ainainen matkailun kannattaja ja mainostan sen ihanuutta kaikille keltä vähänkin kiinnostusta löytyy nähdä maailmaa. Itsekin tykkään lueskella ennen reissua kaikenlaisia vinkkejä :) Toivottavasti tästä on apua jollekin :)

      Poista

Kommentit tekevät minut iloiseksi joten kiitos vaivannäöstäsi ! :)