perjantai 21. maaliskuuta 2014

Fisu linssissä (fish-eye)

Olen jo pitkään haaveillut uuden objektiivin ostosta, mutta hintaa näillä on useasti niin hirveästi ettei vain yksinkertaisesti pysty. Heti kun varattiin Nykin reissu, kävi mielessä että fisheye linssi voisi tehdä kivan pikku lisän matkakuviin, mutta en vielä sen enempää asian eteen tehnyt.
No sunnuntaina suunnattiin Pirkkalaan ja verkkokauppaan ja kysäisin myyjältä saako linssejä kokeilla. Sain todella hyvää palvelua ja hyvin osaava myyjä vaihteli eri linssejä kokeilukameroihin kun kerroin minkä tyyppistä ja minkä hintaluokkaista olin hakemassa. Olin jonkun verran perehtynyt aiheeseen, mutta en ollut sinne mennessä vielä varma haluanko vain laajakulmaisen vai fisheyen. Kokeilin pelkkää laajakulmaa ja vaikka on eri kuvata kaupan sisällä kun ulkona tms. niin en kokenut sen olevan tarpeeksi erilainen että olisin siitä halunnut satoja euroja maksaa.
Sitten kun kokeilin tuota fisheyeta, jota en ole siis ikinä ennen kokeillut vaikka paljon kuvia nähnyt. Se oli niin hauska että ei voinut muuta kun toivoa että jostakin saisi käytettynä halvalla.

Kokeilin paria eri mallia, toinen oli Samyang ja toinen Sigma. Hintaero näillä kahdella mallilla oli uutena ostettaessa noin 400e, Samyang näistä se huomattavasti halvempi. Tykästyin tietenkin enemmän kalliimpaan, mutta hetken pohdinnan jälkeen tajusin käyttäväni erikoislinssiä silti niin harvoin, että en olisi siitä valmis niin hirvittävästi maksamaan. Sen vuoksi päädyin halvempaan malliin, mistä palautteiden perusteella oli monella paljon hyvää sanottavaa. Eli objektiivi on nimeltään: Samyang Fish-eye cs lens multi-coated ae 8mm F3.5. Torilta löysin kyseisen linssin vielä 170e, sen raaskin maksaa. Mielestäni ei ollut paha hinta ollenkaan lähes käyttämättömästä linssistä.

Kyseistä mallia on sekä Canonille että Nikonille, muista merkeistä en osaa sanoa. Kannattaa tutkia huutonettiä ja Toria, sillä siellä olen ennenkin törmännyt usein kyseiseen malliin. Yleensä vain vähän käytettynä, on sen verran erikoinen linssi että jos ei jo ostaessaan tiedä käyttötarkoitusta, niin voi jäädä helposti kaappiin pyörimään.

 Ihan hassu kun ensimmäistä kertaa katsoin kyseistä linssiä, on niin älyttömän kupera :D

Kävin ulkona pikaisesti kuvaamassa muutaman testikuvan, otan sitten parempia vaikka viikonloppuna kun kerkiää :) Ensimmäisessä näkyy hauskasti mitä tapahtuu jos tuo linssin todella lähelle kohdetta.
 Tämä on ylhäältä päin otettu. Mielestäni hauska kuvakulma tämäkin.
 Tätä kuvakulmaa odotan Nykin reissua ajatellen.
 Otin vielä muutaman testikuvan olkkarista, hieman enemmän mahtuu kuvaan kun perus linssillä kuvatessa.

Pitää hieman vielä testailla miten vääristää jos on ihmisiä kuvassa. Pienen kokeilun jälkeen sanoisin, että jos ihminen on riittävän kaukana, niin kasvot yms. ovat ihan normaalit ja tausta vain laajakulmainen. Kun taas tuo nokan lähelle linssiä, tulee naamaan sama tynnyri efekti kuin ensimmäisessä ovi-kuvassa. Pitää jatkaa testailua, mutta sen verran voin jo nyt sanoa että yhtään en ostoa kadu. Tulee varmasti olemaan todella hauska väline reissuilla kuvatessa ja miksei muutenkin.

2 kommenttia:

  1. Onpas hienoja kuvia ja osaan kuvitella tuollaisen kuvaustyylin nimenomaan sellaiseen megakaupunkiin kuin New York!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tykästyin kyllä itsekin kovin :) Ei tietenkään kaikkiin kuviin, mutta muutamia on hauska ottaa tuollakin tyylillä :) !

      Poista

Kommentit tekevät minut iloiseksi joten kiitos vaivannäöstäsi ! :)