keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Lipaston maalaus kalkkimaalilla

Minä olen vähän sellainen ihminen, että innostun jostakin jutusta nollasta sataan ja sitten minun on ihan ihan ihan pakko aloittaa ja tehdä se heti valmiiksi. Tarkoitan siis sellaista, että anon Teemun kanssani kesäiltana hiomaan vanhoja kuormalavoja ulkona, että saan seuraavana päivänä maalata ne valkoiseksi ja tehtyä sohvan parvekkeelle.

No nyt en joutunut vaivaamaan rakasta aviomiestäni, sillä tämän projektin tein ihan itse. Kun ostin torista meidän harmaaksi maalatun apteekkarilipaston, päätin heti, että haluan joskus maalata sen eri väriseksi. Nyt sitten iski yllättäen joku päähänpisto ja oli ihan pakko tehdä se heti. Niinpä muutaman päivän tutkimustyön jälkeen suuntasin perjantaina työpäivän jälkeen Tallipihalle hakemaan Annie Sloanin kalkkimaalia sekä vahaa.

Kalkkimaalihan on siitä erikoista, että sen lisäksi ettei pohjatöitä tarvita, se on lähes täysin hajutonta ja myrkytöntä. Niinpä maalauksen voi tehdä vaikka sisällä, kuten sitten teinkin. Vuorasin ensin sen kämpän osan jätesäkeillä, laitoin musiikkia soimaan ja aloin sutimaan.

 Tässä siis tarvittavat välineet: Kalkkimaalia, pehmeä maalisuti, hiekkapaperia, kirkasta ja tummaa vahaa sekä sekoitusväline maalille. Maali kannattaa pitää ylösalaisin ainakin tunnin ennen maalaamista ja sekoittaa hyvin sekä ennen avaamista purkkia heiluttamalla, että purkin avaamisen jälkeen jollakin välineellä. Itse taiteilin grillitikuista hienon sekoittimen.

Kyseinen sävy on Florence. Jälkikäteen ajatellen olisin ehkä sekoittanut pienen tipan sinistä sekaan, jotta väri olisi hieman taittanut siniseen.

Vetimet tottakai pois alta ja sitten vain maalaamaan. Maali tuoksui ihan pikkusen samalle kuin erikeeperi eli ei todellakaan vahva tuoksu.

Lipasto kuivui seuraavaan päivään, sillä en jaksanut enää illalla (ihme kyllä) jatkaa projektia. Kalkkimaali kyllä kuivuu hirmu nopeasti, eli periaatteessa pari tuntiakin olisi riittänyt. Seuraavana päivänä siirsin lipaston parvekkeelle ja aloitin hiomaan kulmia sekä pintaa jotta tulos olisi luonnollisempi ja hieman vanhemman näköinen. Vähän alkoi jännittämään, innostuinko hiekkapaperin kanssa liikaakin, mutta onneksi tulos oli tosi mieleinen jo kirkkaan vahan jälkeen.

Sitten hieroin (vanhalla sukalla) ensin kirkkaan vahan pintaan joka puolelle. Kannattaa levittää pieneen osaan kerralla, hieroa vaha pyörivin liikkein ja sitten vielä puhtaalla liinalla pyyhkiä pinta puun syiden suuntaisesti. Kun kirkas vaha oli levitetty koko lipastoon, aloitin korostamaan yksityiskohtia tummalla vahalla.

Vahauksen jälkeen lipasto sai kuivua parvekkeella vielä seuraavaan päivään ja siinä se sitten oli. Minun oma väripilkku kotiin. Olin ihan yllättynyt miten paljon Teemukin siitä tykkäsi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tekevät minut iloiseksi joten kiitos vaivannäöstäsi ! :)